Home Zanimljivosti Uzrok misterioznog signala iz svemira

Uzrok misterioznog signala iz svemira

by jelena
665 views

Istraživači sa Univerziteta Zapadni Sidnej u Australiji su otkrili misteriozni signal koji najverovatnije dopire iz ekstragalaktičkog pozadinskog izvora.

Astronomi smatraju da su neki od mogućih kandidata za poreklo signala tzv. pozadinski kvazar ili radio-galaksija, ali za sada ova tvrdnja još uvek nije potvrđena, kako navodi Srna. Kvazar je “kvazi-stelarni radio izvor”, odnosno kosmološki izvor elektromagnetnog zračenja.

Kvazare nalazimo samo u galaksijama sa supermasivnim crnim rupama, i to samo kod onih koje su okružene ogromnim vrtlozima gasa koji se nazivaju akrecioni diskovi. Kako crna rupa proždire gas velikom brzinom, trenje zagreva disk i uzrokuje zračenje velikog inteziteta – što se na Zemlji obično detektuje kao radio talas.

Kada se posmatraju uz pomoć teleskopa, kvazari izgledaju kao usamljene svetlosne tačke ili zvezde slabašnog sjaja – zbog čega su i dobili ime kvazizvezdani. Ove pojave su prvi put zabeležen uz pomoć radio-teleskopa 1950-ih godina.

Istraživači su prilikom posmatranja radio-kontinuma spiralne galaksije označene kao NGC 2082, otkrili svetlo i radio-izvor nepoznatog porekla. Njihov teleskop od 888 do 9000 megaherca je zabeležio na 20 lučnih sekundi – jedinica za merenje lučnog ugla – od centra obližnje spinalne galaksije ovaj fenomen.

Tim istraživača predvođenih Džoelom Balzanom, je potom ispitao nekoliko mogućnosti. Prema njihovim tvrdnjama poreklo ovog signala najverovatnije dopire iz “ekstragalaktičkog pozadinskog izvora, kao što je kvazizvezdani objekat, radio-galaksija ili aktivno galaktičko jezgro”.

Izvor: vesti-online.com

You may also like