Home Zdravlje Deset najčešćih znakova srčanog udara

Deset najčešćih znakova srčanog udara

by jelena
865 views

Srčani udar ili infarkt miokarda (MI, ili akutna miokardijalna infrakcija, AMI) jedna je od manifestacija ishemijske bolesti srca (uz stabilnu/nestabilnu anginu pektoris i ishemijsku kardiomiopatiju i naprasnu srčanu smrt uzrokovanu ishemijom) koje je najčešći uzrok smrti u zemljama sa visokim standardom.

Najčešći simptom je bol u grudima ili nelagodnost koja može da pređe u ramena, ruke, leđa, vrat, ili vilicu. Bol se često javlja u centru ili na levoj strani grudi i traje nekoliko minuta. Ponekad se neprijatnost oseća kao gorušica. Drugi simptomi mogu da obuhvataju kratkoću daha, mučninu, osećaj slabosti, hladni znoj, ili osećaj umora.

– Stezanje i bol u grudima ili rukama koji se mogu proširiti na vrat i leđa

– Loše varenje, mučnina, bol u stomaku, povraćanje

– Uporni kašalj

– Kratak dah

– Hladan znoj

– Oticanje nogu

– Opšta slabost

– Anksioznost

– Umor i poteškoće sa spavanjem

– Vrtoglavica

Da li se srčani udar može sprečiti?

Najvažnija stvar koju svako može da uradi da smanji rizik od srčanog udara jeste da vodi zdrav život. Za bolje zdravlje srca najvažniji je prestanak pušenja. Naime, pušači imaju dvostruko veći rizik da umru od srčanog udara u odnosu na nepušače.

Takođe možete smanjiti rizik od srčanog udara redovnim vežbanjem, zdravom ishranom i ograničenim unosom alkohola. Kako sve više ljudi živi sedentarnim načinom života, poseban akcenat se stavlja na vežbanje u prevenciji srčanog udara.

Izvor: vesti-online.com

You may also like