Home U fokusu Koliki je put od prvog “uzimanja” droge do lečenja zavisnosti

Koliki je put od prvog “uzimanja” droge do lečenja zavisnosti

by jelena
728 views

U Srbiji raste broj zavisnika od droge, a različite vrste sve su dostupnije. Aleksandar Vujošević iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj kaže za RTS da se u toj ustanovi godišnje pregleda oko 30.000 ljudi zbog različitih vrsta zavisnosti. Ističe da je lečenje prvenstveno lična odluka. Marihuana se, kaže, i dalje najčešće zloupotrebljava.

Nazivi različitih vrsta droga sve su privlačniji. Putevi kojima stižu do korisnika sve su pristupačniji. Preko interneta, školskog dvorišta, lokalnog dilera – crna mamba, spajs, galaksi i krokodil dolaze do sve mlađih korisnika.

Doktor Aleksandar Vujošević je rekao za RTS da se u Specijalnoj bolnici u Drajzerovoj godišnje obavi preko 30.000 pregleda zbog različitih vrsta zavisnosti, od čega se oko 1.000 pacijenata hospitalizuje.

Kada je reč o zavisnicima od psihoaktivnih supstanci, kaže da se na lečenje najčešće javljaju pacijenti koji imaju između 30 do 40 godina.

– Sva istraživanja i naš klinički rad govore da prođe sedam do deset godina od prvog uzimanja psihoaktivne supstance do dolaska na lečenje. Imamo ljude koji su na lečenju već četrdesetak godina. Možda su i preživeli zahvaljujući supstitucionim programima na kojima su se nalazili u našoj ustanovi – objašnjava Vujošević.

Koliko traje zakazivanje pregleda

Prema rečima dr Vujoševića, lečenje je prvenstveno lična odluka, a porodica u tom procesu može da pomogne.

Objašnjava i da je za lečenje u njihovoj ustanovi potreban uput od izabranog lekara, kao i da zakazivanje pregleda ide brzo.

Na pitanje koliko traje lečenje zavisnika, doktor Vujošević kaže da to zavisi od programa, ali da nekada terapija može da traje i ceo život.

– Kada je neko dugo zavisnik, promene u mozgu su trajne. Svaki prekid uzimanja psihoaktivnih supstanci vodi u apstinencijalnu krizu, a potom dolazi i do drugih problema – kaže Vujošević.

Zamke bolesti

Doktor Vujošević kaže da se distribucija droge i način dobavljanja promenio od izbijanja koronavirusa.

Ističe da svaka zavisnost, kao i od droge, znači i gubitak slobode.

– Gubitak slobode znači da ne možete da odlučujete o stvarima o kojima biste, inače, slobodno odlučivali. Tu je cela zamka bolesti: onaj trenutak kada neko ne može više da kontroliše uzimanje alkohola, droge, onda govorimo o zavisniku – upozorava Vujošević.

Marihuana se najčešće zloupotrebljava

Prema njegovim rečima, psihoaktivna supstanca koja se najčešće koristi i zloupotrebljava je marihuana.

Smatra da bolesti zavisnosti nisu samo odgovornost medicinske struke, već i društva i medija.

Izvor: vesti-online.com

You may also like