Home Zdravlje Rak povezan sa vanjskim faktorima

Rak povezan sa vanjskim faktorima

by jelena
686 views

Svaki 10. slučaj raka u Europi povezan s vanjskim faktorima! Evo šta sve predstavlja rizik.

Otprilike svaki 10. slučaj raka u Europi može se pripisati vanjskim faktorima poput onečišćenja, navodi se u izveštaju Europske agencije za okoliš (EEA). Dalje stoji:

Izloženost onečišćenju zraka, kancerogenim hemikalijama, radonu, UV zračenju i pasivnom pušenju zajedno mogu uzrokovati više od 10 % slučajeva raka u Europi.

Pušenje, konzumacija alkohola i prehrambene navike nisu uključene u analizu agencije Europske unije sa sedištem u Kopenhagenu.

Rizici dobivanja raka povezani s okolišem i radnim mestom mogu se smanjiti borbom protiv onečišćenja i promenom navika, navodi EEA:

Rizici dobijanja raka povezani s okolišem i radnim mestom mogu se sprečiti, a njihovo smanjenje ključno je da se ublaži teret raka u Europi. 

Na Europu otpada 23 % novih slučajeva raka u svetu

Sa gotovo 2,7 miliona novih slučajeva i 1,3 miliona smrti godišnje Europska unija je teže pogođena tim problemom od drugih svetskih regija, pokazuju podaci EEA-e:

Iako Europa predstavlja manje od 10 % svetske populacije, na nju otpada gotovo 23 % novih slučajeva raka i 20 % smrtnih slučajeva od raka u svetu.

EEA u izvješću poziva na donošenje propisa i odgovarajućih sredstava kako bi se sprečilo izlaganje onečišćenju i smanjilo isto, uz napomenu da će verovatno biti potrebne godine da se vide rezultati.

You may also like