Home Zanimljivosti Zvali su ga „bela smrt“

Zvali su ga „bela smrt“

by jelena
247 views

Simo je za 100 dana snajperom ubio više od 500 Rusa. Žrtve je ubijao sa razdaljine od 275 metara.

Najnovija dešavanja u sukobu u Ukrajini i događaji u vezi sa Finskom i NATO paktom, naterala su mnoge da se sete jednog čoveka koji će uvek biti upisan u istoriju i Finske i Rusije.

Finac Simo Hajhe, čovek poznat pod nadimkom „Bela smrt“, bio je glavna meta Sovjeta, jer je u Zimskom ratu između Finske i SSSR-a neprijateljskoj vojsci naneo velike gubitke.

Za vreme rata, koji je počeo 30. novembra 1939. godine i koji je trajao 105 dana, Simo je snajperom likvidirao najmanje 505 sovjetskih vojnika. Ukoliko se računaju i nepotvrđene smrti, broj poginulih od njegove ruke penje i do 542. Nezvanični izvori tvrde da je ubio više od 800 neprijateljskih vojnika.

Bio je poznat po savršenoj preciznosti i spretnosti u ubijanju, a „iskustvo“ je stekao u lovu. Pre nego što je postao vojnik Simo Hajhe bio je seljak i strastveni lovac, a taktike koje je koristio u lovu primenio je i u ratu.

Neprijatelje je napadao sa skrivenih pozicija koje su bile i po 275 metara udaljene od mete. Skrivao se u šumama, obučen u potpuno belo kamuflažno odelo, i na temperaturama koje su išle i do -40 stepeni Celzijusa, po ceo dan je vrebao neprijateljske vojnike. Da bi skrio paru od daha u ustima je uvek držao sneg, a ispred sebe bi utabao beli pokrivač, kako se sneg ne bi raspršio prilikom pucanja i odao njegov položaj.

Za vreme rata o strahu nije razmišljao. Govorio je da nikad nije bio uplašen i da je ubijanje neprijatelja tretirao kao lov. Samo je razmišljao o novim taktikama i načinima kako da ostane skriven i dobro zavara neprijatelja.

Saborci su se dosta oslanjali na njega jer je savršeno pamtio teren i znao je da iskoristi sve njegove prednosti. Takođe, znao je odlično da proceni udaljenost, kao i učinke vetra i kiše na pucanje u šumi. Češće i brže je od ostalih vojnika čistio oružje, a tokom noći temeljno bi se pripremao za nova ubistva. Njegovo ponašanje nazivali su opsesivnim jer je bio u potpunosti predan poslu.

Dobio metak u glavu i preživeo
Hladnokrvog Finca neprijatelj je nekoliko puta pokušao da ubije, ali bezuspešno. Najpre su pokušali da ga likvidiraju snajperom, i neprekidno su gađali područja šume u kojima se skrivao. Šrapneli su mu pocepali kaput više puta, ali samo jednom su uspeli da ga pogode. Tokom jedne od zaseda, Hajhe je pogođen metkom u glavu. Sovjeti su bili uvereni da su ga ubili jer su ga videli kako nepomično leži u lokvi krvi.

Izvor: telegraf.rs

You may also like