Home Zdravlje Svež spanać koristan ili štetan?

Svež spanać koristan ili štetan?

by jelena
187 views

Osobe, koje imaju predispozicije za pojavu kamena u bubregu, ne bi trebalo da konzumiraju svež spanać, ali dobra vest je da nema nikakvih problema za konzumaciju kada se on malo termički obradi.

Stvaranje kemena u bubregu je obično posledica gomilanja posebnih hemikalijam, među kojima je i oksalna kiselina, koja se može naći u spanaću, heljdi, kafi, čaju, indijskom orahu, čokoladi, bademima i nekom drugom lisnatom povrću.

Ako ipak želite da jedete svež spanać, onda je poželjno da birate mlađe listove, tzv. bejbi spanać. Mladi listovi sadrže manje količine oksalne kiseline. Međutim, koliko i da govorimo o nekim štetnim dejstvima spanaća, ipak njegove su koristi znatno brojnije.

On je odličan izvor vitamina K, A, B12, B2, magnezijuma, folne kiseline, gvožđa, cinka, selena, omega-3 masnih kiselina itd. Druga prednost spanaća je da sadrži materije koje su veoma važne za zdravlje srca.

Mnogo je koristan i kod stomačnih oboljenja. Štiti od raka debelog creva, deformacije ćelija i DNK mutacija. Veoma je efikasan kod artritisa, osteoporoze, migrene i astme.

Sadrži lutein – karotenoid, koji štiti od katarakte i drugih očnih bolesti. Spanać zaslužuje da bude na našem meniju, posebno ako želimo da se hranimo zdravo.

Izvor: bonapeti.rs

You may also like