Home Ljubav i moda Peaky blinders

Peaky blinders

by jelena
815 views

Peaky blinders serijal koji je opravdao moja razmišljanja i mišljenje o serijama ovakvog tipa.


‌Svedoci smo u poslednje vreme izuzetne ekspanzije igranih serija. Stiče se utisak da one pretenduju da preuzmu primat u odnosu na filmove, koji da budem iskren u poslednje vreme nisu previše inovativni. Produkcija, gluma i radnja koja figurira kroz serije jasno ukazuje da se ulaže veliki novac i da zahvaljujući tim parametrima ozbiljno prete da potisnu igrane filmove.
Trenutno jedna od najpopularnijih serija je sigurno Engleska serija, Peaky blinders. Činjenica što posebno raduje u celoj priči je ta da su Englezi po ko zna koji put pokazali da što se umetnosti i kulture tiče da uvek imaju keca u rukavu koji nas itekako prijatno iznenadi.

Radnja ove serije smeštena je u Birmingemu nakon prvog svetskog rata, a njeni glavni akteri su pripadnici porodice Šelbi koji su glavna kriminalna grupa u gradu. Njihov vođa zove se Tomas, bivši veteran Velikog Rata, razočaran odnosom države prema veteranima odlučuje da formira kriminalnu grupu. Tokom njihovog postepenog napretka primetićemo kako grupa vešto balansira između vlasti, policije, drugih kriminalnih grupa i IRA. Na prvi pogled nakon izloženog deluje da je serija standardni kliše koji ne nudi ništa novo u sferi kinematografije. Serija za sada ima 5. sezona, dok u budućnosti možemo da očekujemo još dve sezone kako su producenti najavili. Ja se neću previše bazirati na radnju serije, već na sekvence koje su na mene ostavile poseban utisak.


Ja sam izdvojio tri segmenta serije, naravno oni nisu jedini ali su sa mog aspekta primarni koji pokazuju suštinski kvalitet ove serije. Tvorac ove serije itekako je vodio računa o ovim segmentima iz čega proizilazi da u privatnom životu izuzetno polaže na njih.


Prvi segment je porodica. Tomas, glavni akter iako nije najstariji član porodice on je najpametniji i zna u najtežim trenucima da donese pragmatični odluku. Ostali članovi porodice funkcioniše po šemi društvene podele rada gde svaki član ima svoju funkciju. Strogo hijerarhizovana, bazirana na principu starešinstva, služi za primer koji možemo da uočimo, a to je kolika je snaga porodice, i šta je u stanju da uradi ako je koherentna.


Drugi segment po meni izuzetno bitan je moć komunikacije koja prati seriju
. Svedocima smo danas da se u međusobnoj interakciji izgubila veština komunikacije, da prosto niko nikoga ne sluša i ne poštuje. Posmatrajući način ophođenja i manira u seriji, iako ponavljam da je reč o kriminalnom miljeu možemo mnogo toga da naučimo što može da nam pomogne u standardnom načinu obraćanja. Celokupan odnos među akterima je baziran na uzajamnom poštovanju gde se svako trudi da pokaže koliko uvažava sagovornika. Još jedan dokaz koji ide u prilog ovoj tezi je njihov napredak na političkom planu gde ulaskom u sferu politike pokazuju da su dorasli da komuniciraju sa tadašnjim predstavnicima političke elite Engleske.


Treći možda i ne toliko bitan segment, koji je na mene ostavio jak utisak je stil odevanja.
Odela od tvida, kačketi i tregeri uspeli su da nam jasno dočaraju kako su izgledali u tom periodu ljudi u Engleskoj. Usled rasta popularnosti serije, mmogi obožavaoci su počeli da kopiraju likove iz serije tako da danas možemo da primetimo mnoge mlade ljude koji liče na glavne junake Peaky Blinders. David Beckham,i sam oduševljen ovom serijom kreirao je vlastiti odevni brend, koji je za lajtmotiv preuzeo stil odevanja koji se upražnjava u seriji. Možda ta činjenica dovoljno govori da jedna pop zvezda kao Bekam, ne radi slučajno na promociji ovog stila.


Iskreno se nadam da će moj kratki osvrt na Peaky blinders podstaći gledaoce da je posmatraju iz drugačije perspektive. Radnja je samo delimično bazirana na istinitim dešavanjima iz tog perioda, smatram da može mnogo stvari da se nauči iz nje i implementira u realnom životu. Istinska moć svakog remek-dela stoji u tome da njihova radnja i sadržaj mogu da se primene u različitim kontekstima, bez obzira na epohu. Upravo u tome leži snaga serije Peaky Blinders.

Matija Mićić Bućić

You may also like