Home U fokusu Imate odličnu poslovnu ideju, ali ne i novac?

Imate odličnu poslovnu ideju, ali ne i novac?

by jelena
1.094 views

( Da zahvalim, gospođici Aleksandri Krčmar, koja je ovu temu iz svoje branše dobro obradila. Naravno tu smo i da joj kažemo hvala na izdvojenom vremenu tokom pisanja. Možete je i zapratiti na njenom profilu, na instagramu FUNKY. CAPITAL. Kažu da je moć druženja u kreativnosti i pružanju inspiracije. Sada da Aleksandra kaže šta ima u tekstu, ja se povlačim. Irena Marinković)

Dobili ste fenomenalnu poslovnu ideju, ali kada pomislite šta je sve potrebno da bi se ona realizovala, polako gubite motivaciju. Najveći izazov sa kojim se susrećete je kako obezbediti novčana sredstva. Prvo što vam pada na pamet je bankarski kredit, ali tu su složene korporativne procedure, papiri koje treba da obezbedite, potvrde, garancije, dokazi, da biste na kraju ipak bili odbijeni ili dobili ponudu po veoma nepovoljnim uslovima. Situacija je dodatno zakomplikovana pandemijom koronavirusa u kojoj se suočavamo sa brojnim neizvesnostima.

Srećom, banke nisu jedini izvor finansiranja. Savremeno digitalno doba promenilo je gotovo sve segmente naših života, pa tako i način na koji razvijamo i finansiramo preduzetničke poduhvate.

U nastavku donosimo predloge kako pronaći novac za realizaciju poslovnih ideja.

Poslovni anđeli

Poslovni anđeli su uspešni preduzetnici koji ulažu u startape i kompanije u ranim fazama razvoja. Pored novčanih sredstava, poslovni anđeli obezbeđuju i know-how, odnosno savete u vezi sa vođenjem biznisa i razvojem poslovanja. Profit nije jedini razlog njihovog investiranja. Ovi investitori često imaju altruističke motive ulaganja i žele da pomognu mladim biznisima da ostvare svoj potencijal na dobrobit društva u celini. Poslovni anđeli pridaju veliki značaj direktnom kontaktu sa kreatorima projekata u koje ulažu. Često nastupaju sami ili kao članovi nacionalnih ili međunarodnih udruženja poslovnih anđela.

Crowdfunding

Crowdfunding predstavlja oblik grupnog finansiranja i podrazumeva upućivanje otvorenog poziva svim zainteresovanim investitorima da se uključe u finansiranje određenog poduhvata ili ideje. Poziv se najčešće objavljuje na specijalizovanim online platformama kao što su Kickstarter, Indiegogo, Crowdcube, GoFundMe i dr. U pozivu je dat opis poslovne ideje i naveden ciljni iznos sredstava koji je potreban za njenu realizaciju. Investitori koji uplate dio sredstava zauzvrat dobijaju konačni proizod ili popust na isti, promociju, novčanu naknadu sličnu kamati i druge oblike kompenzacije. Crowdfunding je dostupan svim fizičkim i pravnim licima i kao takav predstavlja veoma pristupačan izvor finansiranja. Na vama je samo da obezbedite kvalitetnu poslovnu ideju.

Fondovi rizičnog kapitala

Fondovi rizičnog kapitala su profesionalni investitori na finansijskom tržištu. Obučeni su da pronalaze mlade, atraktivne kompanije koje obećavaju brz rast i prednost u odnosu na konkurenciju. S obzirom na visok rizik ulaganja, ovi investitori očekuju veliku zaradu, a neretko i udio u vlasništvu, mesto u organima upravljanja i pravo kontrole nad aktivnostima menadžmenta. Obično ulažu na kraći rok i nije im cilj kontinuirano učešće u radu kompanije u koju su uložili, nego prodaja investicije po što višoj cijeni. U razvijenim tržišnim ekonomijama imaju nezamenjivu ulogu u preduzetničkom sistemu. 

Prezentacija je važna

Svi pomenuti izvori finansiranja dostupni su online. Možete kontaktirati poslovnog anđela i fond rizičnog kapitala i predstaviti svoju ideju. Isto tako, u samo par klikova možete se registrovati na crowdfunding platformu i početi sa prikupljanjem novčanih sredstava od investitora širom planete. Finansiranje poslovnih ideja više nije uslovljeno lokacijom, jer je svet postao globalno selo. 

Koju god opciju da odaberete, važno je da je prezentujete na način koji će izazvati reakciju investitora: budite iskreni, autentični i strastveni i rezultat neće izostati.

Srećno!

Piše: Aleksandra Krčmar

You may also like