Home Intervju STEVAN LUTOVAC- višemedijski umetnik

STEVAN LUTOVAC- višemedijski umetnik

by Irena Marinković

Kako možemo imati uvid u vreme, u neke davno prošle događaje? Koji je to faktor koji bi nam dao uvid i jasnu rekonstrukciju? Umetnost! Ona se provlači kroz stilove i pore svakog ljudskog činjenja i upotpunjuje svaki vremenski prostor. Ima li danas onih kojih pečatom umetnosti dozvoljavaju rekonstrukciju vremena u budućnosti? Imala sam sagovornika koji je kroz razgovor samnom rekonstruisao čitav prošli, sadašnji i budući svet. Kurs njegovog stvaralaštva je zapravo linija koja se polako utapa u neku novu renesansu. Umetnik današnjice, sa vizijom sutrašnjice, inspirisan prošlim vremenima, Stevan Lutovac.

Glumac, slikar, režiser… Kada bi morali birati između ta tri, birali bi?

Birao bih da budem višemedijski stvaralac da mogu da integrišem sve tri discipline u jednu celinu , i da sve medijske linije izniknu iz jednog duhovnog centra.

Onaj ko stvara delo svedoči. O čemu svedočite dok stvarate?

Svedočim o saznanju i otkriću, umetnost je viši oblik saznanja i spoznaje, njome je moguće istražiti i izraziti ono nevidljivo a koje je sveopšte prisutno!

Umetnost je spoj i granica…nepresušna insiracija koja nas podseća da smo u suštini. Vaša inspiracija je?

Mislim da umetnost jeste spoj ali ne i granica, već je sredstvo prevazilaženja granica, put kad transcedentalnom, meni je život najveća inspiracija tj sve one skrivene male i velike kosmičke zakonitosti koje ga čine.

Šta je za Vas vera? I koliko je zapravo ona nosilac svih vaših dela?

Vera je osnova svega, ja verujem u svoj rad i u to da umetnost čini ljude boljima, onaj ko veruje taj ima čemu I da teži. Verujem u bolje čovečanstvo i u trijumf dobra nad zlom. Takva uverenja prenosim svesno i u svoj rad.

Da li je hipermaterijalistički svet danas oguglao na umetnost? Koliko je zapravo teško stvarati u današnjici?

Današnji svet se udaljio od čoveka i od umetnosti i upravo takav materijalistički-posthumanistički svet proglašava za umetnost svakakve gluposti, teži njenoj banalizaciji , jer je umetnost pre svega duhovna pobuna a to materijalizam ne trpi. Jako je teško stvarati umetnost u savremenom dobu, gde skoro svaki neobrazovan čovek misli da zna šta je umetnost a šta nije i gde usmerava svoje neznanje ka njenom osporavanju i uništenju….ali stvarati u takvom ambijentu je upravo veliki izazov ! Iz takvih socijalnih ekscesa moguće je uz mnogo muke I truda ipak stvoriti velika dela koja u sebi nose kontekst vremena u kojem su nastala. Nema predaje !

Koje reči opisuju Vas, a koje vaša dela?

Mene opisuju reči sklada, prirode, energije i beskonačnosti, a moja dela bi možda mogla da opišu reči poput :’’eksperimenta, emocije, intelekta, instikta i intuicije’’, mada smatram da ih je teško verbalno opisati, jer ona pripadaju nekom drugom diskursu.

Slika je pesma bez reči. Šta Vaše slike pevaju?

Moje slike pevaju pesmu slobode.

Umetnost nam omogućava da pronađemo i izgubimo sebe u isto vreme.U čemu se pronalazite a u čemu izgubite?

Pronalazim se kao čovek u čoveku, a izgubim se u vremenu i prostoru.

Ako Vi režirate film, ko režira život? Vaše mišljenje…

Život režira Tvorac-Bog, mada svi smo Njegovi asistenti i podjednako učestvujemo u tom filmu život.

Razgovarala Irena Marinković

(izvor Media Group)

You may also like

Ostavi komentar