Home Intervju Intervju sa GORANOM ŠARIĆEM

Intervju sa GORANOM ŠARIĆEM

by Irena Marinković
1. Ko je Goran Šarić?
 
Sebe predstavljam kao nezavisnog istraživača, čoveka koji postavlja pitanja. Sve što radim i činim radim iz ljubavi. Ljubav mi je osnovni pokretač, motiv i zvezda vodilja. Čoveka vodi ono što je njega usađeno. Ako se držimo dosledno svog cilja ne sumnjivo ćemo uspeti. Trudim se da budem čovek vertikale koji dosledno prati istinu. Koliko u tome uspevam, nije na meni da kažem.
 
2. Kako bi ste deklarisali kao Balkanac, Srbin ili Hrvat?
 
Pitanje nacionalnog identiteta na Balkanu je vrlo fluidno, mi smo narodi malih razlika. Kako Dušan Šarić može biti jedan narod, Ante Šarić drugi, a Muhamed Šarić treći? Moji Šarići su po predanju iz okoline Berana, a stolećima žive u Dalmaciji. Volim Srbe i Srbiju i svoj sam život posvetio sam boreći se za istinu o tom narodu, volim Hrvate, volim Bosnjake i u sebi sjedinjujem sve te narode i identitete koji su sada razdvojeni.
 
3. Istorijska paralela – Da li se istorija ponavlja?
 
Naravno. Kažu da se istorija prvi put ponovi kao tragedija, drugi put kao farsa. Svedoci smo cikličnih procesa, menjaju se glumci, ali uloge su uvek iste. Izučavajući istoriju, teologiju, prirodne nauke dosao sam do zaključka da je vreme ciklično. Reka teče prema moru, a posle toga se uvek vrati svom prvobitnom izvoru. Zakon karme kaže da se i dobro i loše vraća u srazmeri tvojih dela. Ukupna energija svemira je uvijek jednaka nuli. Todor Vulić je primetio procese ponavljanja određenih istorijskih momenata. To samo dokazuje koliko mi malo znamo o pojmu vremena i tokova u njemu. Suštinski ne razumemo svet oko sebe i zapravo smo zatvorenici jedne redukcionističke i materijalističke paradigme koja daje samo jedan pogled na sliku stvarnosti, nikako sveobuhvatan.
 
4. Verujete li u karmu?
 
Naravno da verujem. Karma nije suprotna Isusovom učenju. Niti je suprotna hrišćanstvu. Apostol Pavle kaže: „Kako je ko sejao tako će i žnjeti“. To je zakon uzroka i posledice, ne može čovek raditi loša dela, a da ne bude kažnjen za to. Evo primera Srbije, sedamnaest država je do danas povuklo priznanje Kosova. Rusija dominira Bliskim Istokom, Kina ulazi u Afriku i samovolja zapadnjačkih centara moci ide ka svom kraju. Vremena se menjaju i mi svedočimo tome. Ono što je oteto, biće vraćeno.
 
5. Koliki su napori da Goran Šarić istraje u svojoj istoriji?
 
Mnogo puta sam u životu pao i svaki put ustao jači. Meni je pritisak postao rutina, a istoriju živim i osećam,…svi napadi na mene su mi samo dodatna motivacija. Nema tih pritisaka koji me mogu pokolebati u mojoj borbi. Istina se živi, ne može se uzeti i fioke i vratiti kad ti više ne treba. Istinu ili živiš 24 sata dnevno ili sa njom nemaš nikakve dodirne tačke.
 
Pratiš li rad Gorana Potkonjka? Iz onoga što sam uspeo ispratiti, primetio sam da ima zanimljiv i originalan pristup nauci. Prvo i osnovna zabluda moderne nauke je da postoji objektivna stvarnost. Mi možemo posmatrati istu stvar, ali je nećemo doživeti isto. Kao što dva čoveka ne doživljavaju istu ženu na isti način. Istina je zapravo objektivna samo na nižem nivou svesti, ovaj naš vremensko prostorni kontinuum je zapravo najniži nivo stvarnosti. Postoje pojave koje se nama čine negativne, ali na višem nivou one imaju svoj razlog i smisao. Svaki greh u sebi već ima seme pokajanja i milosti.
 
6. Egregor…
 
Egregor je energetski oblak jednog naroda, njegova kolektivna podsvest. Možemo uzeti primer bivšeg Sovetskog Saveza, oni su imali jak egregor kada je Staljin 1941. dozvolio povratak pravoslavlju i uveo patriotizam u vojsku, pa je Crvena Armija Nemce terala sve do Berlina. Tada je egregor SSSR-a bio najači, a slabio je porazom sovjetske vojske u Afganistanu, kada je eksplodirao Černobilj, kad je Nemac Mathias Rust 1987. Cesnom sleteo na Crveni trg u Moskvi… to su bili udarci koji su uništili egregor Sovjetskog saveza. Tako bi i priznanje Kosova od strane Srbije bio smrtni udarac za srpski egregor. Od svega se možemo oporaviti od agresija, genocida, etničkog čišćenja, ali nikada ako izdamo sami sebe. Priznanje Kosova uništilo bi egregor srpskog naroda. Srbski egregor živi na Kosovu.
 
7. Kako ste upoznali Bogija kog toliko pominjete?
 
Na jednoj promociji knjige Vesne Pešić (izdavačka kuća Pešić i sinovi). Bogi je sedeo u prvom redu, primetio sam ga čim sam ušao. Poslije promocije smo se upoznali i nismo se više razdvajali. Iako je Bogi preminuo 2015. godine, trag koji je ostavio u meni je neizbrisiv. Vreme u ovom slučaju ništa ne znači jer su neke veze bezvremenske. Ljudi se rastanu, ali duše nikad.
 
8. Postoji li skriveno znanje?
 
I sam Isus je imao svoje sledbenike podeljene u nekoliko grupa, sedamdeset i dva učenika, dvanaest apostola, a od njih 12 troje izdvojenih. I tu vidimo hijararhijski red koji je neophodan. Nije svako spreman da prihvati istinu. Da mi je neko o meni predočio neke istine koje danas razumijem kad sam imao dvadeset ili dvadeset pet godina, možda bih to shvatio kao uvredu. Međutim ja sam tu spoznaju sam proživeo i doživeo, moja svest se promenila i tako sam bio sposoban da prihvatim te istine. Trebalo je vreme da ja sazrim karakterno, moralno, duhovno. Problem kod onih koji se meni suprotstavljaju je to što im u lice kažem istinu. Borim se da otkrijem istinu o Srbima, Hrvatima,… Da shvate neophodnost i potrebu da menjaju sebe i svoja uverenja. Čovek treba izabrati teži put i održati se na njemu. Nikad niko nije postigao uspjeh lenošću i linijom manjeg otpora. U našem vremenu teško je izabrati pravi put, jer ovo vreme slavi nemoral, dok se čojstvo i junaštvo skrivaju od očiju javnosti. Ali od vremena Vinče do danas, uvek postoje dva puta, jedan je svetao, dok je drugi taman. Na nama je da radimo u pravcu svetlosti, koliko god tama bila gusta. Noć je najcrnija pred zoru.
 
9. Moderna vremena i lajf koučevi?
 
Ono što oni uče narod je zapravo ono što svako od nas individualno zna. Lajf koučevi niču kao gljive posle kiše. Ne kažem da govore nešto pogrešno, ali to nije cela slika, nemaju suštinsku, korensku istinu. Zanemaruju važnu komponentu života, patnju. Isusu je govorio da nema prosvetljenja bez patnja, ne samo govorio nego i pokazao na svom primeru. Mirno more nikada nije stvorilo dobrog mornara.
 
Čemu da se okrene moderan čovek? Svaki čovek treba da se okrene samom sebi. Vinčanska civilizacija je temeljena na okrenutosti prema drugima, ali je polazna tačka za takvu nesebičnost bila samospoznaja. Evo primera od malo pre – sedim u kafiću koji je prepun – ulaze momak i devojka… mogao sam sedeti još, ali sam im ustupio mesto. To je tako mali gest koji meni nije bio težak, ali njima je značio. Željko Malnar – putopisac, novinar, pisac, filozof,… je jednom prilikom rekao: Čovečanstvo je kao okean, poboljšaš li jednu kap – poboljšao si ceo okean. Unapredimo li sebe, unapredićemo čitav svet.

 

Razgovarala Irena Marinković

(izvor MEDIA GROUP)

You may also like

Ostavi komentar