Home U fokusu Naučnici su napravili masku koja bi mogla neutralisati koronavirus

Naučnici su napravili masku koja bi mogla neutralisati koronavirus

by jelena
422 views

Maska za lice se može ponovo koristiti i može se prati do 10 puta bez gubitka biocidnih svojstava.

Istraživači sa Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku (UNAM) stvorili su masku za lice koristeći sloj srebra i bakra koji neutrališe SARS-CoV-2, virus koji izaziva COVID-19, objavljeno je u četvrtak u zvaničnom glasilu univerziteta.

UNAM naziva troslojnu antimikrobnu masku za lice SakCu; Sak na jeziku Maja znači srebro, a Cu je hemijski simbol za bakar.

Da bi testirali masku, istraživači su uzeli kapljice virusa od pacijenata pozitivnih na COVID-19 u bolnici Juarez u Meksiku i stavili ih na srebrno-bakreni film deponovan u polipropilenu.

UNAM je rekao da ako je koncentracija virusa visoka, virus nestaje za više od 80 odsto za oko osam sati, a ako je virusno opterećenje nisko, za dva sata se ne otkriva virus RNK.

U dodiru sa nano-slojem srebro-bakar, membrana SARS-CoV-2 pukne i njena RNK je oštećena, kažu novine.

Stoga, čak i ako se SakCu odlaže na neprikladan način, to neće predstavljati problem jer ne ostaje zagađen, poput mnogih maski koje se bacaju.

Maska za lice se može ponovo koristiti i može se prati do 10 puta bez gubitka biocidnih svojstava.

UNAM ne proizvodi masku za masovnu proizvodnju i rekao je da trenutno ima kapacitet za proizvodnju 200 maski dnevno. Istraživanje je vodio UNAM -ov Institut za istraživanje materijala

You may also like