Home U fokusu Mazda i hibridno vozilo koje se samo puni

Mazda i hibridno vozilo koje se samo puni

by jelena
177 views

Mazda predstavila prvo hibridno vozilo koje se samo puni

Tokom usporavanja i pri kočenju, kinetička energija se pretvara u električnu energiju i čuva u bateriji visokih performansi.

Mazda je predstavila prvo samopuneće potpuno hibridno vozilo “Mazda2 Hybrid”, koje tokom usporavanja i pri kočenju pretvara energiju u struju i čuva je u bateriji, prenosi Tanjug.

Taj automobil ima potrošnju goriva četiri litra na 100 kilometara u gradskoj vožnji, odnosno 3,8 izvan grada, te emisiju ugljikovog dioksida od 93 grama po kilometru u gradu, odnosno 87 grama izvan grada, objavila je Mazda.

Tokom usporavanja i pri kočenju, kinetička energija se pretvara u električnu energiju i čuva u bateriji visokih performansi.

Nivoom napunjenosti baterije stalno se upravlja putem generatora kojeg pogoni benzinski motor kako bi se uklonila potreba za punjenjem sistema iz vanjskog izvora.

Pokretanje u električnom načinu rada

Automobil kombinuje trocilindarski benzinski motor zapremine 1.490 centimera kubnih snage 68 kilovata (93 konjske snage) sa električnim motorom snage 59 kW za ukupnu snagu sistema 85 kW/116 konjskih snaga.

Prilikom kretanja vozilo automatski radi u električnom načinu rada, dok se tokom normalne vožnje snaga raspodjeljuje između benzinskog i električnog motora, navedeno je u objavi.

Podsjećanja radi, potpuni hibrid je po definiciji onaj automobil kojem je omogućena vožnja ako se koristi samo elektromotor. U tom slučaju elektromotor ima u pravilu barem jednu trećinu snage motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Kod djelimičnog hibrida elektromotor služi samo kao pomoć motoru sa unutrašnjim sagorijevanjem.

You may also like